Košarkarski klub Grosuplje je z delovanjem začel leta 1997 in se od takrat redno udeležuje prvenstvenih tekmovanj pod okriljem Košarkarske zveze Slovenije.

Ljubitelji košarke so ustanovili Košarkarski klub Grosuplje zaradi velikega interesa mladih igralcev, ki so takrat uspešno tekmovali v Šolski košarkarski ligi (ŠKL), kamor je še danes vključena OŠ Louis Adamič. Ustanovitelji kluba so bili: Božidar Gabrijel, Iztok GrudenMilan Hojč, Boris Legan, Nataša Perko, Ivan Ploj, Marija Podvršič, Brigita ReparMarko StrojanDavorin Tomažin in Bojan Vaupotič. Prvi upravni odbor kluba pa so sestavljali: predsednik Božidar Gabrijeltajnica Barbara Miklavčič in člani Iztok Gruden, Milan Hojč, Ivan Ploj, Stane Repar in Davorin Tomažin.

Košarkarski klub Grosuplje je strokovno delo začel z eno pionirsko ekipo. Z načrtnim in preudarnim delom, pa je v tem času oblikoval celotno piramido ekip (od najmlajših pionirjev, mlajših pionirjev, starejših pionirjev, kadetov, mladincev do članov) v tekmovalnem sistemu. V vadbo in v tekmovalni sistem je sedaj vključenih preko 300 igralcev. Košarkarski klub Grosuplje pa ima tudi lastno košarkarsko šolo za učence od 1.- 5. razreda osnovne šole, na katero je še posebej ponosen. V njej se udejstvuje in uči prvih košarkarskih korakov okrog 500 fantov in deklet.